rozlišujeme dva druhy medu. Květový vzniká z nektaru, medovicový (lidově zván lesní) ze šťáv a mízy stromů a keřů, kterou pomáhají uvolňovat mšice a červci. Oba druhy medu jsou co do své prospěšnosti pro člověka rovnocenné. Květové medy obsahují pouze jednoduché cukry glukózu a fruktózu, jsou lehce stravitelné a vhodné pro každodenní využití a právě i při stavech nachlazení a jiných onemocněních. Medovicové medy obsahují složité cukry a mají zvýšený obsah minerálů
Víte, že…: květový med je nejvhodnějším druhem medu pro běžné mlsání a slazení? Je lehce stravitelný, protože obsahuje převážně jednoduché cukry. Z tohoto důvodu je také výborný při nachlazení a onemocněních jako lahodný a rychlý zdroj energie. Zkuste med nechat rozplynout na jazyku a hádejte, kterou rostlinu nebo ovocný strom z něj cítíte.
Pokud Vám med zkrystalizuje, je to známka jeho dobré kvality. Do tekutého stavu jej snadno uvedete pomalým zahříváním např. ve vodní lázni při teplotě do 45 °C.